5 dań antystresowych


To co jemy wpływa na to jak się zachowujemy. To znana prawda. Teraz przedstawiamy Wam 5 dań na uspokojenie. 5 przysmaków o właściwościach antystresowych.

Kluczem do samopoczucia jest ruch i to czym karmimy nasz organizm. Wszyscy dobrze wiemy, że przy braku ruchu i słabej jakości jedzeniu słowa „nic mi się nie chce” często będą gościć w naszym myślach. Zmiana oczywiście da nam energię. Ale możemy zrobić nawet coś więcej…

Współczesna wiedza naukowców o właściwościach produktów spożywczych pozwala na dostosowanie naszego menu do naszych potrzeb. By wywołać konkretne skutki w naszych ciałach. Niektóre rzeczy z talerza mogą bowiem wyzwalać produkcję substancji, które wpływają na lepsze samopoczucie.

Magnez i tryptofan pomagają uwolnić serotoninę. Na nasz mózg pozytywnie działają też kwasy omega-3 i witaminy z grupy B. Stąd lista pięciu dań, które dzięki swoim składnikom mogą działać antystresowo.

5 Tofu

Tofu zawiera witaminę B1, tony tryptofanu oraz wysoki poziom magnezu, żelaza i kwasów omega-3. To także dobre źródło roślinnego białka. Tofu uznawane jest wręcz za podstawowy zamiennik mięsa.

4 Nasiona Chia

Mają jeszcze więcej tryptofanu na gram niż indyk i są naładowane magnezem. Najprostsze danie to pudding z nasionami chia w formie deseru lub z bananami i jogurtem jako posiłek przed treningiem.

3 Płatki owsiane

Owsianka jest świetną przekąską, ponieważ wysoki poziom tryptofanu wywołuje uczucie spokoju, a melatonina w owsie daje spokojny sen. Jakby tego było mało płatki owsiane zawierają duże ilości witaminy B6 i magnezu. Jeśli dodamy do owsianki siemię lniane w naszej misce będzie ekstra dawka kwasów omega-3.

2 Łosoś

Łosoś to ryba, która może być symbolem dobrego samopoczucia. Niektórzy lekarze pewnie wpisaliby ją na receptę przy depresji! Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, wyjątkowo bogata w witaminy z grupy B, pełna magnezu, ma nawet niewielkie ilości tryptofanu.

1 Szpinak

To nasz mistrz. Tę zieleń można zamienić na koktajl, sałatkę lub dodatek do dania głównego. Liście szpinaku wypełnione są magnezem i witaminami z grupy B. Jeśli nie jadłeś świeżego szpinaku, nie mów, że Ci nie smakuje. Spróbuj a nie pożałujesz.


Redakcja Nauka i Fitness

Czekamy na Twój komentarz do naszego artykułu




O nas

Nauka&Fitness to portal dla aktywnych fizycznie.

Powstaliśmy 27 października 2017 roku.

Łączymy rzetelne informacje z dobrą motywacją!

Jesteśmy gotowi na współpracę. Napisz do nas!


KONTAKT